Weerstation blijft in Arcen

Het weerstation Arcen blijft de komende tien jaar behouden en voorlopig gewoon op dezelfde plek. Dat laat het KNMI weten aan Omroep Venlo.

De reden dat het Arcense weerstation niet langer bedreigd wordt heeft te maken met een teruggedraaide bezuiniging. Het KNMI kiest voor een optimale dekking in Nederland. De beslissing geldt voor de komende tien jaar. ‘Nieuwe discussie moet daarmee worden voorkomen’, aldus een woordvoerder.

Het KNMI wilde eerder een aantal weerstations weghalen. Het huidige weerstation op Klein Vink in Arcen kwam daarvoor ook in aanmerking omdat de plek niet meer zou voldoen aan de eisen.

Het KNMI erkent de problemen op de plek, maar zegt dat er op de korte termijn niet wordt gedacht aan verplaatsen. Als dat in de toekomst wel gaat gebeuren zal dat zijn naar een geschikte plek in de nabije omgeving. Volgens de Limburgse weerman Thijs Zeelen is dat: ‘Goed nieuws voor Noord-Limburg.’

Er komt door de beslissing van het KNMI een einde aan een lange strijd voor het weerstation. Arcense ondernemers maakten zich de afgelopen twee jaar sterk voor behoud omdat Arcen vaak landelijk nieuws is als ‘warmste plekje van Nederland’.